Укратко:  Удружење Милош Милојевић Црна Бара основано је 6. маја 2010. године после Христа, као  непрофитно и нестраначко

УДРУЖЕЊЕ  

„МИЛОШ МИЛОЈЕВИЋ“

ЦРНА БАРА

у улици В. Марјановића бр. 6. у Црној Бари.

Удружење које броји неколико стотина чланова, број је у сталном је порасту, јер је удружење превазишло локалне оквире и деловање и рад је сада национални, као што је била и сама мисија Милојевића!

Циљ удружења је да се лик и дело Милоша Милојевића сачува и врати из заборава, да се сва позната штампана Милошева дела учине доступним, а преостала скривена и недоступна богата архива М. С. Милојевића пронађе и учини ЈАВНО доступном за даља научно-стручна истраживања.

Да са поносом знамо ко је Милош – НАЈЗНАЧАЈНИЈА ЛИЧНОСТ МАЧВЕ – Србије, Један од највећих срБина икада који је живот свој дао за срБство!

Више о Милошу Милојевићу.

ОПШИРНИЈЕ О РАДУ ДРУШТВА:

Оснивањем удружења 2010. године у родном месту великана заправо се и сам Милош Милојевић враћа у Мачву. У првим годинама друштво се локално бави спознајом лика и дела Милоша Милојевића. Покреће низ акција у циљу враћања из заборава изопштеног великана, поставља прво спомен обелжје – спомен плочу на просторијама удружења, обележава дан рођења и смрти редовним годишњим поменима, издаје бесплатни информативни билтен, помажe организацију прославе Бадње вечери сваке године у црквеној порти у Црној Бари, заправо упознајемо мештане о Милошу Милојевићу, јер је и сам Милош управо рођен у свештеничкој породици. Морамо признати да су све активности од оснивања биле усмерене на штампање обједињене биографије Милојевћа. Вишегодишњи напори да се прикупе средства, првенствено уз Божију помоћ у години када друштво планира обележавање 120. година од смрти великана (2017) уз помоћ чланова, спонзора донатора и Општине Богатић, успевамо да заједно са Кућом књиге „Сербона“ из Ниша донесемо друго допуњено издање књиге „Живот и дело Милоша С. Милојевића“ аутора Акад. проф. др Радомира Ђорђевића и мр Драгише Костића. Промоцијама књиге у Шапцу, Богатићу, Београду, Нишу, Сомбору, Новом Саду, Лозници и др. Милош се заправо враћа широм Србије и нама Мачванима показује своју пуну величину националог радника, ратника, историчара…

Слободно можемо рећи да се Милош након 120. година вратио широм Србије о чему говоре и препуне сале заинтересованих пратилаца наших предавања што нам је дало ветар у леђа да одлучно, упорно и истрајно наставимо даље. Обележавањем 120 година од смрти М. С. Милојевића на Новом гробљу у Београду по први пут смо у већем броју одали помен уз присуство црнобарског свештеника јереја Ивана Полића, председника Месне заједнице Црна Бара, пријатеља друштва Милоша Милојевића из Сомбора, и свих осталих поклоника лика и дела Милојевића. Овим смо показали да Милош није заборављен већ да је време да детаљније и дубље проучавањем спознамо све оно што до сада нисмо имали прилике знати о нашем црнобарцу.

Годину 2018. настављамо са још већом енергијом. Штампањем овог 1. тома капиталног дела „Песме и обичаји укупног народа Српског“ из 1869. године долазимо до прве Милошеве књиге као почетка свеобухватне обнове штампе доступне писане речи Милојевћа. Пред нама је још доста дела које наше друштво треба да учини доступним јавности како би се сагледао немерљив допринос очувању српске традиције и обичаја, историје и у суштини српства у целини. Друштво трага и за веома богатом преосталом заоставштином Милојевића која није објављена и за сада недоступна јавности. Циљ и мисија рада је потпуна спознаја богате Милошеве заоставштине. Као и активно проучавање и стручна анализа рада Милојевића која ће бити светионик свеопштој обеспућености која прети нашој будућности!

Родна Црна Бара у ове 2018. години започела је обједињен пројекат који је премашио наша скромна очекивања и поставо културна међународна маифестација „Дани Милоша С. Милојевића“ чији је централни део био Научни скуп са међународим учешћем. Отворили смо и прву тему скупа: „Допринос Милоша С. Милојевића књижевности“. Највећу част нашем Милошу причинили су својим доласком припадници Војске Србије заправо комаданг Копнене Војске генерал Милосав Симовић као и комадант шабачке касарне пуковник Синиша Маринковић. С поносом истичемо да је Милош С. Милојевић био комадант у Српско-турском рату, те присуство Војске ни мало не чуди!

Већ сада је извесно да ће новонастала успено реализована Манифестација „Дани Милоша С. Милојевића“ и следеће године бити у нашој Црној Бари (бившем Јордану), где ће се локална заједница потрудити да поред промоције најзначајнијег мештанина промовише и све потенцијале којим располаже. Зато Вас позивамо да у летњим јунским данима будете драги гости у Мачви, на месту где Дрина љуби Саву.

Установили смо награде: „Награда за животно дело Милош С. Милојевић“ и „Милошево гушчије перо“ које ће се на дан рођења великана додељивати свечаним чином чиме заправо чувамо од заборава самог Милојевића и дајемо подстрек да се истрајношћу може сачувати Србство што нам је и сам Милош оставио у аманет!

До краја 2018. године из штампе у суиздаваштву удружења Милош Милојевић, Ганеша Клуба из Београда и удружења писаца Јанко Веселиновић из Богатића уз покровитељство Општине Богатић изаћиће и 2. том Песама и обичаја Милоша Милојевића.

Удружење Милош Милојевић из Црне Баре са Међуопштинским архивом, Музејом града Шапца, Народном библиотеком из Шапца као и Историјским институтом из Београда, активно ради на анализи архивске грађе Милојевића из српско-турског рата из чијег рада ће проистећи изложба и штампано дело, а све уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Пред нама је доста изазова, а један од њих је и стварање Савеза удружења Милоша Милојевића што је неминовно гледајући да је поред нашег друштва у Црној Бари, рад сличинх удружења при сутан у Минхену, Новом Саду, Сомбору, а постоје идеје за формирање сличних друштава у Лозници, Лесковцу и другим местима.

Хвала Вам што заједно чувамо Милоша Милојевића од заборава, а тиме спроводимо и његову мисију:

ЧУВАЈТЕ МИ СРБСТВО“

Црна Бара, 16.10.2018. године. После Христа.